Instagram: Skadeligt eller konstruktivt?

Skærmbillede 2017-06-01 kl. 09.00.13.png

For et par uger siden refererede flere danske medier, bl.a. Euroman og Jyllandsposten, til en Britisk undersøgelse, som viser, at Instagram er det mest skadelige af de populære SoMe for unges selvværd. Det undrer mig sådan set ikke, at mange unge oplever at få mindreværdsfølelse og blive deprimerede af at sammenligne sig selv med andre via SoMe. Men jeg tænker, at det handler mere om en problematisk brug af fx Instagram, end om at mediet i sig selv er skadeligt.

For mit eget vedkommende er Instagram helt klart det SoMe, jeg bruger mest (og næsten udelukkende). Jeg oplever, at Instagram tilføjer både inspiration og glæde til min hverdag, på trods af at jeg hverken har specielt mange følgere eller får særligt mange likes. Så her er nogle bud, baseret på mine egne erfaringer, på, hvordan man kan bruge Instagram på en konstruktiv måde:

  • Husk at billeder på Instagram (som i de fleste andre medier) er redigerede udsnit af virkeligheden. Vi ser ikke at låret er photoshoppet mindre, eller at rodet i hjørnet er skåret fra. Den kridhvide væg er et spørgsmål om billedkontrast, og det flotte solskin er måske bare et filter.
  • Følg kun personer og organisationer, som inspirerer dig og drop dem, der får dig til at få det skidt med dig selv. Se fx de kropspositive og dejlige tegninger, som @lubadalu poster hver dag – måske får du lyst til selv at lave et lignende opmuntrende projekt. Skærmbillede 2017-06-01 kl. 09.52.30.png
  • Brug andres post som inspiration til at få gjort nogle af de ting, som du selv har lyst til at gøre. Post gerne resultatet som inspiration for andre. Jeg er fx blevet utrolig inspireret af at følge fantastiske @merlegoll_illustration Skærmbillede 2017-06-01 kl. 10.10.24.pngog det har også været virkelig sjov at deltage i the jealous curators #afyecamp.Skærmbillede 2017-06-01 kl. 10.13.26.png
  • Lad være med at sammenligne dig selv med andre og bekymre dig over, at de er smukkere, har et flottere hjem, er mere kreative eller har mere succes. – Måske ser de på dig og tænker det samme. Et liv ser som regel mere glamourøst ud udefra end indefra.

Hvordan håndterer du Instagram og andre SoMe – og har du nogle gode råd at tilføje til listen?

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s