Det gode nok liv

IMG_0497Dengang mine dejlige tvillinger var spædbørn, var Bruno Bettelheims begreb “den gode nok forælder” en af de ting, der hjalp mig igennem en ganske presset tid. (Bettelheim henter  iøvrigt ideen fra Donald Winnicot, som fokuserer på den gode nok mor). Det var min terapeut, der introducerede mig for begrebet. Psykoanalytikeren Bruno Bettelheim, hvis arbejde med misbrugte børn var ganske fantastisk og værd at læse om, mener med begrebet, at vi som forældre, i stedet for at stræbe efter at være perfekte (for at få perfekte børn), bør have den ambition at være “gode nok” forældre. – Stræben efter total perfektion kommer der nemlig kun skyldfølelse og (selv)bebrejdelser ud af, for det er under alle omstændigheder umuligt.

I vores lykkesøgende, individualistiske og forbrugsorienterede tid, tror jeg, at det kan være godt for os at overføre denne ide til livet i al almindeligthed. Så mange forskellige instanser bombarderer os med forestillinger om det perfekte, om “det gode liv”. Vi bliver lovet lykke hele tiden, og har også lært, at alt andet er taberagtigt. Film, magasiner og reklamer forsøger at fortælle os, at det næste køkken, den næste partner, den næste rejse bringer os nærmere lykken. Staten bidrager til vores perfektionsstræben med sine krav om at opretholde gode sundhedsregimer i hverdagen. Selvhjælpsbøger, blogs og film giver os råd om, hvordan vi kan være “the best you”. Samtidig kan vi hurtigt komme til at tro, at de velredigerede indblik i andres liv, vi får via SoMe, betyder, at de rent faktiske lever et liv i lykke og perfektion, som vi ikke selv gør.

Hvad er så “det gode nok liv”? Det har jeg ikke det endegylde svar på, men det er noget, som jeg tænker meget over. Handler det om at stille sig tilfreds med mindre end det optimale. Ja, det tror jeg. Det er en næsten kætterisk tanke, fordi samfundets optagethed af at optimalisere, nyde og selvrealisere er så stor. Men betyder det så, at vi skal gå og være ulykkelige, utilfredsstillede og frustrerede? Nej, slet ikke. Pointen er netop, at vi ved at geare ned for vores stræben faktisk bliver bedre til at finde lykke, tilfredsstillelse og glæde i alle de små og store livsøjeblikke, som hver dag består af.

Jeg er stadig ved at finde ud af, hvad det “gode nok liv” er for mig selv og min familie. – Hvad er det for dig?

 

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s