Fredagsfund: Poetisk teknologi

Ofte forbinder vi teknologi med nytte og arbejde, men teknologi og den kunnen, der følger med, kan bruges på mange måder. Så her er nogle bud på poetisk teknologi:

robot1
Foto af Yuxi Liu, fra designboom.com

Jeg er vild med dette koncept skabt af Yuxi Liu. Der er tale om en lille AI-styret robot, der er indrettet med en masse sensorer, som “observerer” omgivelserne. Ideen er, at den skal køre rundt på stranden og “opleve” omgivelserne uden at gøre nogen form for nytte. Af og til skriver den så digte i sandet, som forsvinder igen over tid.

IMG_4893 (1)

Helena Rohners keramikserie My life for Kähler fra 2010 er indbegrebet af poetisk teknologi for mig. De smukke smykker, som kan indeholde billedfiler på den skjulte usb-pen, er en nutidig tolkning af medaljonen, hvor man kunne gemme et billede af sine kære eller en hårlok. De sælges desværre ikke længere, så vidt jeg kan se.

 

Yi-Fei-Chen-brass-Tear-Gun-1-1020x610
Foto af Ronald Smits

Et andet designkoncept, som jeg også vil kalde for poetisk teknologi, blev udviklet af designeren Yi-Fei Chen sidste år i forbindelse med hendes afgangsprojekt fra Designskolen i Eindhoven. Der er tale om en fungerende prototype, der opsamler bærerens tårer, fryser dem til is-projektiler, som pistolen derefter kan afskyde. Jeg er vild med ideen, som er ganske flertydig. Handler det om at bruge tårer som våben, eller om at vende afmagt til modstand?

 

ai
Screencapture fra http://www.wired.co.uk/article/google-artificial-intelligence-poetry

Det må være passende at slutte med en tekst skrevet af Googles kunstige intelligens, efter at den er blevet fodret med en masse forskellige former for litteratur, herunder romancer.

God weekend.

GemGem

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s