Farver der fungerer

Siden jeg havde farvecirklen fremme i sidste uge, har jeg tænkt videre over farver i boligen, og hvornår farvesammensætninger fungerer. Det er selvfølgelig langt hen af vejen et spørgsmål om smag og tilvænning. Men jeg fik nu alligevel lyst til at kigge på nogle billeder og analysere dem.

 

Da jeg så børneværelset herunder på vtwonens hjemmeside, blev jeg straks tiltrukket af farverne og formerne. Egentlig er jeg slet ikke sikker på, at den mintgrønne vægfarve er særlig rar at falde i søvn og vågne op til. Men den er superflot på fotografiet, ikke mindst sammen med de forskellige nuancer af rød og pink og den lysblå farve bag månen. Rød og grøn er komplementærfarver. Her er de “brækket” med en masse hvidt, til kraftige pasteller, men de to farver kan stadig noget sammen. Samtidig er alle farverne i rummet, på nær dem i uroen, af samme intensitet, hvilket giver en fin balance. Uroen tilføjer lidt tjubang med sine endnu stærkere farver, og alle de hvide (og de mindre sorte) felter gør, at farvepragten ikke bliver for overvældende, men blot opleves energisk og glad.

kinderkamer-ohmarie
vtwonen.nl, foto af Marlous Snijder

 

 

Jeg tjekker en gang imellem hjemmesiden The Apartment. Det er en lejlighed på Christianshavn, der fungerer som showroom for ekslusive vintage møbler og kunst, grundlagt af Tina Seidenfaden Busck & Pernille Hornhaver. Ikke fordi jeg nogensinde får råd til at købe nogle af de smukke ting, de sælger, men fordi de er eminente til skabe utroligt spændende interiører bla., ikke mindst i deres måde at tackle farver og former på.

apt1
theapartment.dk

Et af de seneste opstillinger er vist ovenfor. Jeg synes rummet her er interessant, fordi jeg er tilbøjelig til at mene, at farve- og mønstersammensætningen er på grænsen til at “vælte”. Plakaten spiller flot sammen med det stribede tapet, som spiller flot sammen men sofabetrækkets blå farve. Jeg mangler dog, at den klare gule farve dukker op igen på nogle af puderne eller andre genstande i billedet. Puderne er helt sikkert det, der fungerer mindst for mig her, fordi de rent stil- og farvemæssigt stikker af fra resten. Jeg er sikker på, alt dette er helt intenderet. – Harmoni er jo nogle gange lidt kedeligt. Det er meget frækkere at blande klassisk, moderne med mere gammeldags mønstre. Selv ville jeg i samme situation have valgt nogle mere enkle puder med geometriske mønstre, hvor hovedfarverne fra tapetet, billedet og sofabetrækket gik igen i en skøn blanding.

apt2
theapartment.dk

Fotografen træder nogle skridt tilbage, og se bare hvad der sker, når den første stue  indgår i samspil med en større en suite stue. Nu spiller farver og former fantastisk sammen. Det skyldes især, at de flotte rødorange og mørkeblå farver går igen i begge rum, samt at lampens runde form bliver en fin gentagelse af cirklerne på plakaten i det inderste rum.

 

Jeg har vist mange billeder, hvor klare og stærke farver spiller skønt sammen, netop fordi de er af samme intensitet. Det betyder dog ikke, at der ikke er andre flotte måder at sætte farver sammen på. I denne lejlighed, der er udsmykket af det italienske arkitektfirma SCEG, benyttes der mange douche farver, der hælder mod det kølige, selvom de stadig ikke er kolde (fordi de har en gul undertone frem for en blå). For at skabe en farvemæssig dynamik er der tilføjet enkelte skrappe kulører, som det blanke, orange sidebord. Orange er komplementærfarve til blå. Her er der godt nok tale om en brækket, grønblå, men de to farver fungerer stadig flot sammen. Bordet fungerer ikke bare som et blikfang, men binder faktisk også de mere kølige blågrønne i stuen og den gule farve i køkkenet sammen.

orange
sceg.it, foto af Serena Eller Vainicher

Hvilke farvesammensætninger kan du lide ? – Og hvorfor?

GemGem

GemGem

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s