Et sting af gangen: Kom i gang

At brodere er ligesom at tegne med nål og tråd. Men fordi der er tale om nål og tråd, kan man ligesom tillade sig lidt mere, synes jeg. Det kan være mere naivistisk, romantisk, nuttet eller kitchet, end når man bare tegner, fordi broderiet i sig selv har sit eget klare udtryk. De næste søndage vil jeg præsentere en lille broderiskole, hvor du kan komme i gang og lære nogle af de mest grundlæggende sting. Dine broderier kan fx bruges til dejlige, personlige gaver.

 

Stof, nåle og saks

Til at starte med har du brug for et stykke stof. Jeg foretrækker bomuld og anbefaler det til at begynde med. Til at træne sting er en lille lap stof nok. Jeg holder meget af at brodere på gamle tekstiler – duge, lommetørklæder og sengetøj, som jeg finder i genbrugsbutikker. Men du kan også brodere på t-shirts, skjorter, puder eller små stofposer. Bare husk at det meste brodergarn ikke bør vaskes ved over 40, og at noget heller ikke tåler så høj en temperatur.

Embroidery scissors, needles and a piece of fabric

Du har selvfølgelig også brug for nogle stramajnåle med spids og med forholdsvis små nålehoveder. En pakke med nåle i forskellige tykkelser kan fx købes online hos Stof & Stil eller Panduro Hobby. Nålehovederne skal være store nok til dit garn, men så fine, at de ikke ødelægger stoffet.

En broderisaks er ikke nødvendig, så længe du har en god, skarp saks. Men det er praktisk med en lille saks, hvis du fx skal have dit broderiprojekt med dig. Jeg er ret glad for min egen broderisaks, som jeg faldt over en dag hos Søstrene Grene.

 

Broderigarn

Der er rigtig meget broderigarn at vælge imellem, og nogen sværger til bestemte mærker. Dertil er jeg ikke rigtig kommet endnu, men jeg kan give nogle tommelfingerregler: Garnet skal passe til stoffet. Ds. tykt broderigarn fungerer bedst med mere tykt stof, mens tyndere stof kræver tyndere garn og finere nåle.

Different types of embroidery yarn

Her er noget af det broderigarn, der er i min egen sykasse. Fra venstre Moonbrand, og herefter to forskellige tykkelser og typer af DMC garn. Jeg kan selv godt lide typen til venstre, fordi den består af seks tråde, der kan adskilles, så man selv kan bestemme tykkelsen af sin tråd. Typisk deler jeg dette garn i to med tre tråde i hver. Da jeg startede med at brodere sidste sommer købte jeg en pakke med mange farver brodergarn i Panduro Hobby. Vil du købe enkelte farver er Panduro dog ganske dyr, her er Stof & Stil et godt alternativ. Nogle gange kan man også være heldig at finde broderigarn i genbrugsbutikker til en rigtig god pris.

 

Overførsel af motiv

Det sidste du har brug for, hvis du vil sy motiver, du ikke opfinder undervejs, eller som er fortrykte, er en måde at overføre et motiv til dit stof. I starten improviserede jeg bare ud fra en tegning, jeg havde lavet på papir, som lå ved siden af. Men det kan være ret svært at få præcist, så hvis du vil undgå en masse pillen op, er det bedre at overføre motivet til stoffet. Jeg har nogle gange tegnet motivet meget svagt op med en blød blyant, og det fungerer ok, især hvis man er godt til at skjule blyantsstregen med sine sting. Nu bruger jeg en markeringspen af mærket Clover med vandopløselig streg, som jeg har købt hos online hos Stof & Stil. Der findes flere andre mærker. Bare husk at sikre dig, at blækket er vandopløseligt, så du kan få det af igen, når du har syet dit motiv færdigt.

Eraser pen for embroidery

Jeg tegner selv mine motiver op på frihånd ud fra en skitse på papir, men du kan også bruge pennen til at overføre en stregtegning fra papir, som du har printet ud eller tegnet. Se en fin vejledning til dette på bloggen Leas lille verden. Alternativt kan du bruge en lysplade, hvis du har det.

 

Ramme eller ej

Om du vil anskaffe dig en broderiramme er lidt af en smagssag. Broderirammen hjælper en med at holde stoffet udspændt, så stingene ikke får stoffet til at trække sig utilsigtet sammen. Selv kan jeg godt lide friheden uden ramme, så jeg bruger mest rammer, hvis jeg broderer på meget tyndt stof. Men dem, der har forstand på det, understreger, at hvis du syr sting, som har mere en én arbejdsgang, er en broderiramme et must.

A handembroidery in progress

 

Næste søndag starter vi med de første sting.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s