Et sting af gangen: Kædesting

Her i anden del af Mosbergs lille broderiskole, er der fokus på kædesting. (Du kan se første del her.) Da jeg lavede mit første broderi som fem-seksårig, som du kan se et udsnit af øverst, var det faktisk med kædesting.

Kædesting bruges ofte til at brodere omrids, men de kan også bruges til små, fine detaljer, som fx blade, insekter, og blomster. Her kan du se en række af kædesting.

Row of chain stitch

Kædesting i række

Når du skal brodere kædesting i række, fungerer det forrige sting som holder for det næste. Start med at stikke nålen op gennem stoffet. Stik den ned igen så tæt som muligt på op-hullet og sørg for at tråden kommer bag nålen, så der formes en lille løkke. Gentag proceduren og sørg denne gang for at stikke nålen ned igen helt tæt på den forrige løkke. Hvis stingene ikke er tætte nok på hinanden, åbner løkkerne sig, som det første sting i rækken ovenfor. Det ønsker man som regel ikke, så hemmeligheden ved finde kædesting er, at starte næste sting tæt på det forrige.

Chain stitch

Mille de fleur

Kædesting kan også broderes enkeltvis og går så under den franske betegnelse “mille de fleur”, som betyder noget i retningen af “tusindvis af blomster”. I stedet for at brodere en række afsluttes hvert enkelt kædesting af et lille sting i enden, som fastholder løkken. Det ligner et lille øje eller blad.

Mille de fleur

Mille de fleur sting kan også kombineres til fx blomster. Her starter man stinget inde i midten af blomsten, så den lille fastholdelsessting kommer på ydersiden af blomsten.

Emboridering a flower with mille de fleur stitch

Mille de fleur sting er fine til blomster, blade, øjne og den slags.

 

Broder videre på dit æble

Find dit æble fra sidste gang frem (eller se første del af øvelsen her), for det er tid til at tilføje en lille stilk med kædesting. Broder en kort række med kædesting og afslut med et lille fastholdelsessting. Til mit æble passer tre sting fint, men det afhænger selvfølgelig af, hvor stort dit æble er.

A hand embroidered apple

God søndag!

GemGem

Reklamer

One thought on “Et sting af gangen: Kædesting

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s