Et sting af gangen: Fladsting og rissting

I  Mosbergs lille broderiskole er der i dag fokus på sting, som udfylder en form, nemlig fladsting og rissting. Det er to ret forskellige teknikker, der begge har det til fælles, at de udgøres af enkle op-og-ned-sting. På billedet ovenfor er svampen broderet med fladsting.

Fladsting

Fladsting sys tæt ved siden af hinanden, så de udfylder en flade uden at man kan se stoffet imellem stingene. Det er helt enkle sting, idet man bare stikker op og ned med sting tæt ved siden af hinanden. Ofte har man optegnet den figur, der skal udfyldes eller broderet en kontur omkring, så det er nemt at se, hvortil stingene skal gå.

Stitch

Man kan grundlæggende opdele fladsting i en mere og mindre ordnet type. De sys mere eller mindre ens, og forskellen er, hvorvidt stingene følger hinanden “ordentligt” eller broderes mere frit, som du kan se på eksemplet nedenfor.

Stitches

 

Rissting

Rissting, eller riskornssting, minder om frøsting. Grundstikket i de to former er ens. Men hvor frøsting optræder i lige rækker med samme mellemrum mellem hvert sting, broderes rissting meget mere tilfældigt. De skal så at sige ligne riskorn, der er strøet ud over en overflade. Når du broderer rissting, er det vigtigste derfor, at de hælder i forskellige retninger, så det ikke ser for velordnet ud. Man stikker op gennem stoffet og laver et lille sting. Næste op-sting placeres en smule derfra, der hvor det næste sting skal være.

Rice stitch

Jeg synes, at riskornssting giver en rigtig fin og varieret udfyldning af en flade og bruger dem selv meget.

 

Broder videre på dit æble

Hvis du har broderet med fra starten af, er det i dag tid til at tilføje et lille blad til dit æbles stilk. Start evt. med at tegne en fin blyantsstreg, der markerer midten i dit æbleblad. Sy nu tætte, små sting på begge sider af bladet i en bladform. Ds. at stingene er korte i begyndelsen, bliver længere, og så gøres kortere igen.

Embroidering an apple

Som du kan se, har jeg ikke broderet med helt perfekte sting ved siden af hinanden med ladet dem overlappe hinanden, fordi jeg godt kan lide den effekt, det giver.

A hand embroidered apple

 

Når du har broderet bladet færdigt, kan du tilføje nogle rissting under æblet til at markere et underlag. Jeg har brugt samme farve som til bladet.

A hand embroidered apple

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s