Tilbage til en gammel kærlighed

Der har været lidt stille her på bloggen på det sidste. Dels har jeg været på ferie en uge, hvor det var svært at få meget gjort. Dels har jeg fået en ny hobby, som har optaget en del af min fritid: Jeg er begyndt at samle på Blythe-dukker. – Eller rettere, jeg er begyndt at lege med dukker igen.

MosbergsEnGammelKærlighed1

Jeg har altid været meget glad for at lege med dukker og dukkehuse. Jeg var som barn dybt fascineret af de små ting til dukkehuse og elskede at indrette dem, ligesom jeg også brugte lang tid på at stille op til mine Barbie-dukker. Ja, faktisk bestod legen nok primært af det. Langt op i teenageårene syede jeg stadig tøj til mine Barbiedukker, længe efter at mine jævnaldrende havde lagt dukkeleg på hylden. Men at jeg kunne “lege” med dukker og dukkehuse som voksen, var aldrig faldet mig ind. Indtil for nylig …

Blythe-dukker

På Instagram faldt jeg over billeder af dukker, som havde alt for store hoveder i forhold til deres spinkle kroppe. De var på en gang utroligt kære og lidt skræmmende, fordi deres proportioner og rene nuttethed var så overdreven. Efterhånden blev min nysgerrighed dog vakt, og jeg fandt ud af, at der var tale om Blythe-dukker.

View this post on Instagram

Miau

A post shared by ∗ hola gominola ∗ (@gominolahola) on

 

Historien bag dukkerne er interessant. De blev oprindeligt fremstillet til børn af det amerikanske firma, Kenner, i 1972, men slog aldrig an. Efter kun et år trak producenten dukken tilbage, og der blev ikke fremstillet flere i næsen 20 år.

1972 Blythe Dolls 4

I 1997 fik fotografen og dukkesamleren Gina Garan foræret en gammel Blythe-dukke og begyndte at tage fotografier af hende. Garan udgav bogen This is Blythe i 2000. Herefter blev dukken opdaget af den Japanske legetøjsproducer Junko Wong, købte rettighederne til at producere dukken på det asiatiske marked. Den nye Blythe, neo Blythe, blev et stort hit. Herefter har flere og flere voksne samlere fået øjenene op for Blythe-dukken. Nogen er primært samlere, som går meget op i, at der skal være tale om “ægte”, oprindelige Blythe-dukker eller om de officielle dukker. Både de officielle, og ikke mindst de oprindelige, dukker, er ganske dyre. Andre går mere op i at tilpasse dukkerne, og benytter sig oftere af såkaldte “fabriks-Blythes”, som er kopier, der ikke koster nær så meget.

Mit vej tilbage

Efter at have set en masse billeder og læst om dukkernes historie, undersøgte jeg – bare for sjov – hvad de kostede. De officielle dukker, som bl.a. kan købes hos Japanske Junie Moon, er dog forholdsvis dyre, hvis man er så heldig at kunne få fat i en. Dukkerne er så populære, at der ofte må trækkes lod om bestemte udgaver blandt de mange tilmeldte købere. Jeg syntes ikke lige, at jeg kunne tillade mig at spendere over 1000 kr på en dukke fra Japan. Så faldt jeg over videoer på Youtube, hvor forskellige samlere viste, hvordan de tilpassede dukkerne. Herefter var jeg helt solgt og havde utrolig lyst til selv at prøve. Jeg fandt efter lidt søgen ud af, at Jeg kunne købe en såkaldt Icy-dukke, en kinesisk kopi, online for omkring 200 kr, som jeg så selv kunne tilpasse. Det var starten på mit dukkeeventyr.

Hvorfor lege med dukker?

Det var en pludselig indskydelse, der fik mig til at købe en Blythe-dukke. Men når jeg tænker videre over det, opfatter jeg det som en del af en udvikling, hvor jeg igennem det seneste år har været i gang med at få legen og den frie kreativitet tilbage i mit liv. Lige da jeg foretog købet, tænkte jeg ikke på, at der faktisk går en lige linje fra mine gode legeoplevelser om barn til min nuværende hobby. På en eller anden måde, er der en ring, der er blevet sluttet, og det føles godt.

At lege med dukker for mig består af mange ting:

  • Genbrugsjagt efter passende tøj, møbler og ting
  • Tilpasse eller sy nyt dukketøj
  • Kreere ting til dukkerne
  • Finde på og opstille scener med dukkerne
  • Være en del af et sjovt og kreativt, international fællesskab online

MosbergsEnGammelKærlighed2

Jeg regner ikke med at skrive så meget mere om dukker her, men hvis du er blevet nysgerrig kan du følge med på @dea_doll på Instagram.

Hvilke lege eller hobbies fra din barndom, husker du med glæde? – Og har du overvejet at tage nogle af dem op igen?

Reklamer

5 thoughts on “Tilbage til en gammel kærlighed

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s