Tokyo til februar

Jeg har længe drømt om at gense Tokyo – hvor jeg har været en  gang før – sammen med mand og børn. Det er en by, der på én gang er genkendelig, utrolig fremmed og altid fascinerende. Der er syret popkultur for fuld skrue og neddæmpet tradition side om side i den hektiske, men velorganiseret millionby. Vi har talt om at tage afsted i flere år, og nu har vi så endelig købt flybilletter og booket en airbnb! Vi skal tilbringe vinterferien i Tokyo, og jeg glæder mig rigtig meget. Vi forbereder os ved at læse højt af Asger Røjles Seikatsu: Japansk hverdagsliv. Der er dog også andre kilder til inspiration, som ikke alle er faktabaserede.

Totoro og pokemon

For børnene stammer kendskabet til Japan fra Hayao Miyazaki uovertrufne film. Faktisk var datteren ikke særlig glad for at se film, da hun var lille – det er hun stadig ikke, men Miyazakis tegnefilm har vi set mange gange. Særligt Min nabo Totoro og Ponyo på klippen ved havet. Efter min mening er Min nabo Totoro en af de bedste børnefilm, der er lavet. Den handler om et par søstre, som sammen håndterer en flytning til et nyt sted og deres mors alvorlige sygdom. De får hjælp af deres fantasi, eller en venligtsindet, lokal naturånd, alt efter hvordan man nu tolker filmen. I modsætning til Disneyfilm, som  tegner persongalleriet absolut ondt og godt, og desuden følger en en meget stejl spændingskurve med voldsomme klimaks, virker Miyazakis film på en anden måde. Dels er persongalleriet meget mere dobbelttydigt og karakterer er sjældent bare onde eller gode. Dels sker der nok virkeligt alvorlige ting, men der bygges på til dem på en anden måde end i en typisk Disneyfilm. Børnene og jeg er stadig store Miyaki-fans.

 

Pokemon serien er også blevet set af både søn og datter igen og igen, ligesom vi alle spiller Pokemon Go mere eller mindre dedikeret. Der er blevet opfundet og tegnet pokemons, leget pokemon-jagt, -træning og -kamp, samt samlet på kort. Serien blander teknologi, natur og nuttethed på en måde, der appellerer bredt og ikke er henvendt enten til piger eller drenge. Jeg kan godt blive træt af de lidt anstrengende pigestemmer, men sådan skal piger nu en gang lyde i japansk pop-kultur. Ret overspændte og absolut kære.

Jeg har op til vores tur ledt efter gode børnebøger til 11-årige om Japan, men det er mest manga, jeg har fundet, og det har ikke vakt begejstring hos ungerne. Anbefalinger modtages gerne.

 

Magisk realisme og kogekunst

Husbonden og jeg selv læser også japansk fiktion, og vi er begge, som så mange andre danskere, meget begejstrede for Haruki Murakami. Senest tilbragte jeg et par dage i sofaen med at lytte til En vild fårejagt, mens jeg reparerede og tilpassede gammelt dukketøj til mine dukker. Det var en skøn måde at slappe helt af på i juleferien. Jeg har desuden haft den store oplevelse at høre ham læse op af egne værker på japansk, da han modtog H.C Andersen Literature Award i 2016.Jeg forstår ikke et ord japansk, men det gjorde stadig stort indtryk, og blev oversat af Mette Holm. Bl.a. gik det op for mig, at der findes mange lydord på japansk. Når det på dansk hed “knagede”, læste han i stedet en serie lyde op, der lød som knagen. Det samme gjaldt andre lydorienterede udtryk som “klapren”, “knirken” osv.

IMG_3108

 

Lige nu er jeg også meget optaget af en fantastisk bog af Frederik Jensen Wabi sabi: En rejse i det japanske køkken. Det er bog, der beskriver hans oplevelser i forskellige japanske restaurantkøkkener, som han arbejder sig igennem, for at lære Japansk kogekunst fra bunden. Spækket med spændende beretninger, flotte billeder og opskrifter, giver bogen mig endnu mere lyst til at udforske det japanske køkken. Mit kendskab lige nu begrænser sig mest til sushi, ramen og yakitori. Om jeg ligefrem har mod på at kaste mig over bogens opskrifter ved jeg ikke. Dels har jeg ikke store forhåbninger til, at familien vil kunne lide dem. Dels indeholder de næsten alle særlige japanske ingredienser. Men når han skriver om dashi, får jeg lyst til at lave denne umamimættede fond, der kogt på tang og røgede tunflager.

Wabi-Sabi

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s